Ejakulacija

ejakulacija

Izbacivanje sperme tj. ejakulata iz muškog reproduktivnog sistema kroz mokraćnu cijev tj. uretru naziva se ejakulacija. Ejakulacije predstavlja završni stadij seksualnog čina ili nekog drugog oblika seksualnog podražaja kao što je seksualno samozadovoljavanje tj. masturbacija. Ejakulacija se može dogoditi i tijekom sna što je tzv. noćne polucije i česta je kod mladića u pubertetu te se kao takva naziva 'mokri snovi'. Postoji i stanje kada muškarac ne može postići ejakulaciju i koje se naziva anejakulacija. Retrogradna ejakulacija je stanja kada ejakulat umjesto vani odlazi u mjehur. Muškarac će u slučaju retrogradne ejakulacije doživjeti orgazam s pratećim kontrakcijama mišića ali ovo je stanje koje može naškoditi muškoj plodnosti.

Seksualno uzbuđenje prethodi nastanku erekcije a nakon nekog vremena i ejakulacije praćene orgazmom.Oko godinu dana nakon početka puberteta muškarac će imati prvu ejakulaciju, i to uglavnom uz pomoć masturbacije ili će se raditi o noćnoj poluciji. Najveći dio ovih prvih ejakulacija neće sadržavati spermije i kada dođe do pojave spermija oni u najvećem dijelu neće biti pokretni. Ejakulat, njegov sastav, uključujući količinu kao i broj spermija poprimit će karakteristike ejakulata odraslih osoba oko dvije godine nakon prve ejakulacije.

Količina kao i kvaliteta ejakulata koja će biti izbačena ovisit će o više faktora. Dob muškarca jedan je od faktora koji će utjecati na količinu ejakulata. Manje ejakulata kod starijih muškaraca je uobičajeno. Period koji je prošao od zadnje ejakulacije također će igrati važnu ulogu kada se govori o količini ejakulata tj. sperme. Što je prošao veći period od zadnje ejakulacije muškarac će izbaciti više ejakulata. Prosječna količina ejakulata razlikovat će se od muškarca do muškarca, te također može varirati kod jedne osobe. Mjereno u mililitrima ukupna količina ejakulata može biti između 1,5 do 6 ml, tj. pola do cijele čajne žličice. Spermiji, tj. muške spolne stanice, čine samo 1% ejakulata. Ejakulat se uglavnom sastoji od fluida koje luče žlijezde muškog reproduktivnog sistema (sjemeni mjehurići, prostata te Cowperove i Littreove žlijezde).

Broj spermija u ejakulatu ovisi o više faktora, gdje ulogu igraju životna dob muškarca, vrijeme koje je prošlo od zadnje ejakulacije, stres, infekcije. Često nema poznatog uzroka malog broja spermija. Katkada u ejakulatu uopće nema spermija i to je stanje koje se naziva azospermija. Smanjeni broj spermija i smanjena pokretljivost jedan su od razloga muške neplodnosti. Postoje istraživanja koja pokazuju da se broj spermija kod muškaraca u zadnjih 40 godina smanjio za čak 50%. Kao normalne vrijednosti koje se uzimaju u obzir kada se radi o mjerenju ejakulata smatra se da je 2 i viš ml ejakulata normalno, a koncentracije spermija u 1 ml trebala bi biti 20 milijuna i iznad toga.

 

Ejakulaciji prethodi seksualna stimulacija

Seksualna stimulacija do koje može doći putem vagine, oralne stimulacije, stimulacije rukom (vlastitom Semenax tablete za bolje ejakulacije, jače orgazme, poboljšavaju plodnost kod muškaraca.ili partnera) kod muškarca će dovesti do pojave erekcije koja će nastavkom stimulacije dovesti do ejakulacije praćene orgazmom. Vrijeme od početka stimulacije do ejakuliranja ovisit će o muškarcu kao i načinu stimulacije. Neki muškarci ejakulaciju će postići ranije dok neki imaju sposobnost da odgode vrijeme ejakuliranja. Prijevremena ejakulacije je stanje kada muškarac ejakulira prije nego to bi on ili njegova partnerica to htjeli čime oboje nisu u stanju postići zadovoljavajuće seksualno iskustvo. Prijevremena ejakulacije je čest problem kod muškaraca i uglavnom je psihološke prirode. Česta je kod mladića no većina muškaraca nauči kako kontrolirati vrijeme ejakuliranja.

Kada muškarac dosegne vrhunac seksualne stimulacije nastaje ejakulat koji se izbacuje kroz mokraćnu cijev. Ovo izbacivanje ejakulata praćeno je ritmičkim kontrakcijama mišića koje su sastavni dio muškarčeva orgazma koji u prosjeku traje nekoliko sekundi. Orgazmi se obično sastoje od 10 do 15 kontrakcija. Prve kontrakcije odvijaju se u češćim intervalima, interval između prve dvije kontrakcije je oko pola sekunde dok se intervali između narednih kontrakcija povećavaju za oko desetinku sekunde po svakoj narednoj kontrakciji. Ejakulacija se događa već tijekom prve ili druge kontrakcije kada će muškarac izbaciti najveći dio sperme, gdje svaki naredni mlaz sadrži manje sperme. U prosjeku muškarac može imati 5 do 10 mlazova što je vrlo individualno. Nakon što je sva sperma izbačena muškarac može imati još desetak kontrakcija koje neće biti praćene izbacivanjem sperme. Kada muškarac dođe do točke da ejakulira samo ejakuliranje više nije proces nad kojim on ima kontrolu. Veća količina sperme dostupna za ejakulaciju pratit će intenzivnije i snažnije kontrakcije pa će tako više sperme omogućiti više ugode za vrijeme orgazma.

Refraktorni period je period između dvije ejakulacije, ili vremenski period koji mora proći da bi muškarac mogao ponovno ejakulirati. Ovo je vrijeme kada muškarac osjeća duboku opšutenost i ugodu. Koliko će trajati ovaj refraktorni period ovisi o mnogim faktorima. Starijim muškarcima može biti potrebno i 24 sata, dok je je nekim muškarcima potrebno 15 ili manje minuta da se oporave i da nastave sa seksualnom igrom koja će voditi erekciji i nakon toga narednoj ejakulaciji.

 

Semenax će povećati količinu broj sperme i stoga omogući jače ejakulacije i ugodnije orgazme. Semenax će također djelovati na povećanje broja spermija i njihovu pokretljivost te će tako potaknuti plodnost kod muškaraca.